Magnhild Opdøl

Le Mauvais Côté

Vi ønsker alle å ende opp på den riktige siden når historien skrives, og vi prøver å se det beste i menneskeheten basert på den informasjonen som finnes rundt oss. Men uansett hvor du står, det er alltid en feil side.

Tanken er at fremtiden vil redde oss med en ny teknologisk løsning som vil gjøre oss mer miljøvennlige, eller i det minste utsette det uunngåelige. ‘When the first tremors of the Apocalypse are heard, it would seem that preparations for the end of the world should require something more than simply using a different kind of light bulb…’ skriver Bruno Latour. I fremtiden, vil økosystemet bli reddet? Eller bare bli forandret slik at det passer oss, og ikke naturen? Naturen blir sett på som ett problem som må løses, når den bare bør få vœre i fred. Våre beste ingeniører og forskere kan ikke løse denne gordiske knuten med ett sveip med sverdet, naturen gjør en mye bedre jobb med å overleve enn vi noen gang kan klare.

Naturen er sjelden stille, men når den er det, føles det skremmende. Stillheten sier at noe har gått alvorlig galt. Tidligere hadde arbeiderne i kullgruvene med seg en kanarifugl ned i mørket. Om det var giftige gasser eller for lite oksygen var fuglen den første som døde. Hvorvidt i virkeligheten eller metaforisk, er den døde fuglen ett signal på at en katastrofe er i emning. Hvis fuglen døde visste de at de snart ville lide samme skjebne om de ikke kom seg ut. Kanskje det er på tide å lytte til fuglene, for vi vil vel ikke ende opp på feil side.

 

Magnhild Opdøl, b. 1980. Nylige separatutstillinger inkluderer Kunstmuseet Nord-Trøndelag, Buen Kulturhus og Møre og Romsdal Kunstsenter, og gruppeutstillinger i Kunstmuseet KUBE, Rubicon Gallery og mothers tankstation, Dublin. Opdøl er også representert i flere offentlige og private samlinger.

Le Mauvais Côté er Magnhild Opdøls andre separatutstilling i Kunstparken. Opdøl mottok Risør kommunes kunstnerstipend 2017, og utstillingen viser ett nytt prosjekt som består av arbeider i tegning, skulptur og video som delvis tar utgangspunkt i tidligere arbeider om naturen og dødens skjønnhet. Utstillingens tittel relaterer til vår interesse i å opptre globalt, samtidig som vi stadig tråkker feil.

MAGNHILD OPDØL “IN SEARCH OF LOST TIME” 13.02 – 28.03 

RISØR KUNSTPARK
Prestegata 15
Kontor: 97 97 24 84
Kafe: 90 66 73 07 (Arnfinn) / 96 98 62 72 (Jenny)

Epost: risor.kunstpark@gmail.com