TRYKK

 

TRYKK – kunstnere som har arbeidet i grafikkverkstedet – Atelier Parken

Kjell Nupen, Magne Furuholmen, Peter Esdaile, Thomas Hestvold, Rune Kjöniksen, Jan Kolstad, Sigurd Lindström og Ola Steen.

17 juni – 20.august 2017

Åpent hver dag unntatt mandager fra 12.00 – 16.00 fram t.o.m 6.august,

fra 6. – 20. august åpent i helgene.

Utdrag fra söknaden Peter Esdaile og Ola Steen sendte i 1989:

“La oss få et grafisk eksperimentkjøkken! – et verksted, et forum der det kan forskes i grenseteknikker og blandingsteknikker, seriell komposisjon, utprøving av monumentale løsninger med henblikk på utsmykkingsoppgaver, og der monotypien blir verdsatt som en autentisk grafisk uttrykksform; som den verdifulle hybrid den allerede er.»

De ville bygge opp et grafisk verksted i det tidligere gymnaset – nå Risör Kunstpark- og fikk stötte fra Norsk Kulturråd og Risör Kommune. Atelier Parken ble en realitet. I arbeidet med å utforme og bygge opp verkstedet kom snart også Rune Kjøniksen med – et inspirerende fellesskap hvor alle de tre grafikerne utviklet seg både teknisk og kunstnerisk.

Verkstedet har vært gjestet av en rekke kunstnere og utstillingen viser nye og eldre verk av de som har brukt verkstedet i tiden 1990-2015.

Monumental grafikk trykket i “Atelier Parken” har bla vunnet Høstutstillingens grafikkpris og flere grafiske verk har blitt innkjøpt av Nasjonalgalleriet. Videre finnes markante verk som romutsmykkinger i Universitet i Oslo, Sarpsborg sykehus, Stillerom Kirkens Bymisjon, innkjøp av Norsk Kulturråd og kommuner og fylkeskommuner.

Barn og unge har gjennom den kulturelle skolesekken erfart de visjonene som var grunnlaget når Atelier Parken ble etablert for 25 år siden – gjennom opplæring av verkstedets grafikere. De har fått opplevd magien når kobberplaten dekkes av sverte, sveives gjennom flere tonns trykk under en tykk filt for så å komme ut på vakkert papir og løftes av trykkplaten.

Grafikken har som maleriet gjentatte ganger blitt spådd en snarlig død. Kuratorer uttaler fremdeles at de ikke rommer de nødvendige uttrykksmulighetene; og er låst i sine antikverte tradisjoner.

Dagens grafiske scene er imidlertid høyst levende, utrolig variert og det eksperimenteres med mange teknikker og uttrykk. Grafikere som er trofaste mot kunstarten og utvikler teknisk og estetisk spisskompetanse; møter kolleger som utforsker helt nye muligheter både i format, materialbruk og visuell fleksibilitet – gjennom arbeid med digitaltrykk.

Grafikeren snakker med sitt bilde, lar seg overraske over det trykkplaten vil – og undres over bildet som ser ut i verden – fanger øyne og sjeler som dras inn i bildet – tankene og fantasien.

Spor i zink, snitt i finer, koldnålens lodne plogfurer i kobberet. Xylografiets små stikk i det harde kirsebærtreet og Mezzotintens møysommelig taggete mørke.

Bon a` tirer – klar til trykking!

RISØR KUNSTPARK
Prestegata 15
Kontor: 97 67 84 77 / 97 97 24 84
Kafe: 90 66 73 07 (Arnfinn) / 93 92 58 03 (Jenny)

Epost: risor.kunstpark@gmail.com