top of page
LIVSTYKKE, detalj..jpeg

BRITA BEEN

TIMELESS

10.oktober - 8.november

Siden 1983 har Brita Been vevet store tepper og dekket flatene med mønster og farger av ulike slag. Røff kvalitet, vitale farger og store formater kjennetegner verkene hennes. Jeg ser mønster overalt; strukturer, repetisjoner og rekonstruksjoner, sier Been. Mønster er Brita Been sin fascinasjon, og mønstrenes mangfold gir uendelige muligheter for variasjon. Mønstre inspirerer henne og er en konstant kilde til begeistring. Mønstrene blir bearbeidet, endret i størrelse, form og farge og til slutt materialisert gjennom den ni tidige prosessen det er å veve tepper. Teppene veves på en tradisjonell oppstadvevstol i tradisjonell billedvevteknikk.

På utstillingen i Risør Kunstpark vil hun vise arbeider fra tre ulike serier: ARVESTYKKER som hun fremdeles arbeider med, SKYBRAGD og REPETISJONER.

I serien REPETISJONER lekes det med ruter og utallige variasjoner av farger og form. SKYBRAGD har sitt idegrunnlag fra Beens første reise til Kina i 2002 og et type mønster brukt i eldre norsk billedvevning. Serien ARVESTYKKER har forankring i en rik tekstiltradisjon i Telemark og er en hyllest til kvinners arbeid og den skapende overfloden det representerer i den tekstile folkekunsten.

 

For teppet RANKE fra serien ARVESTYKKER mottok hun i fjor den internasjonale prisen CORDIS PRIZE for Tapestry 2019, som er verdens største pris innenfor kunstformen billedvev. Dette teppet er med på utstillingen i Risør. Utstillingen vil inneholde tepper på vegg og tepper for gulv. I tillegg viser hun noen små bilder, 30 x 30 cm. Teppedetaljer som er trykket på børstet aluminium.

 

I tillegg til store tepper lager Brita Been også tynne, blanke og skinnende sjal. Noen av disse vil bli vist på Villvin i utstillingsperioden, slik at arbeidene til Brita kan sees to steder i byen. Disse lette og tynne sjalene står i kontrast til de store og tunge teppene som vises i Kunstparken.

bottom of page