top of page

UTSTILLINGER 2024

Kanarifuglens dystre skjebne

En video- og lydinstallasjon av Steinar Laumann 3. mai - 2. juni 2024

Himalayas isbreer smelter i rekordfart. Når de er borte mister nesten en fjerdedel av jordas befolkning tilgang til mat og rent vann*. Våre isbreer fungerer som enorme reservoarer og gir en jevn strøm av livgivende vann gjennom hele året, slik at elvene ikke tørker ut.

Dette er bakgrunnen for Steinar Laumanns utstilling Kanarifuglens dystre skjebne. Tittelen henspiller på kanarifuglen som varsel om farlige gasser i kullgruvene: Når den sluttet å synge var det et tydelig tegn på giftig luft. Kanarifuglen ga et lite forsprang på døden, en mulighet til å redde seg ut i tide.

For klimaforskerne er isbreen vår tids kanarifugl.

Kanarifuglens dystre skjebne stiller ikke bare spørsmål ved klodens situasjon, men også ved vår egen tilstand. Bevisstheten om klimaendringene er umulig å unnslippe, og vi står alle i paradokset mellom hva vi selv gjør - og kunnskapen om hva det fører til.

Laumann vil gi oss muligheten til å nullstille tankene ved å fortape oss i den overveldende naturen og starte samtalen på nytt. Ved å la oss reflektere over en tilpasning som en gang vil komme. En tilpasning som vil endre den vi er.

Foto: Liv Øvland

_LIV4506 copy-min.jpg

UTSTILLINGER 2018 

Inger Karthum, Malcolm Ashman​

Magnhild Opdøl

Jonathan Mayhew

Ingrid Aarset, Eva Britt Rasmussen

Trond Nicholas Perry

Rima Otilia Qvale

Henriette Martinsen

Lasse Årikstad  

Erlend Evensen

Konvoifart i Kunsten

bottom of page